Kabza

– YENİ NESİL MALZEMELER

MİKARTA: Yüksek sıcaklık ve basınç ile birlikte bağlayıcı kimyasal katkılar ile sıkıştırılarak kompozit malzeme yeteneğine kavuşan, aşınma dayanımı yüksek, sudan, yağdan ve asitlerden etkilenmeyen boyutsal kararlılıkta olan ve doğal bir pürüzlü tutuş etkisi ile nispeten el de kaymazlık oluşturan, özellikle tercih ettiğimiz çok yüksek ömürlü bir kabza malzemesidir

KARBON FİBER: Günümüz teknolojisinde ve endüstride sıkça tercih edilerek kullanılan bir malzemedir. Söz konusu malzeme, yüksek mekanik ve kimyasal dayanıma sahiptir.

EPOKSİ DÖKÜM: Epoksi malzemenin vakum altında katılaşması ile sonsuz renk ve desen seçeneği oluşturan, farklı materyaller ile takviyelendirilerek görseli kuvvetli, kabza çalışmalarına uygun bir malzemedir. Ayrıca belirtmek gerekir ki, yüksek oranda parlatılması ile görsel bir şölen oluşturmakla birlikte, minimal sürtünmeden ötürü kabzada, elden kayma riskini arttıran bir yapı oluşturur. Bu nedenle, doğa faaliyetlerinde kullanılacak bıçaklarda kesinlikle tavsiye etmemekteyiz.

STABİLİZE AHŞAP: İlk çağlardan bu yana kullanılan ve bıçak denilince akla ilk gelen kabza malzemesidir. Çok çeşitli desen yoğunluğunda bir çok farklı ağaçtan kabza yapımı söz konusu olmakla birlikte özellikle stabilize edilmiş ahşapları önermekteyiz. Hem renk ve desen olarak zengin görüntüyü arttırabilmesi hemde ahşap malzemelerin doğal sorunu olan su çekme, esneme, kırılma, çatlama, yüzey yumuşaklığı gibi bir çok etkenin kimyasalar takviyeler ile arttırılarak giderilmesi gerekmektedir. Stabilize ahşap malzemeler günümüzde elzemdir.

GEYİK BOYNUZU: Doğal keratin yapısı bulunmasından ötürü çok sağlam ve de kabza malzemesi olarak doğallığı ile mükemmel bir görüntü arz etmektedir. Genellikle gizli kuyruk (Hidden Tang) bıçaklarımızda tercih ettiğimiz bir malzemedir. Yüzeyinin kahverengi dokunun altında yer alan takribi 3-4 mm’lik kalın ve sert tabaka sayesinde kullanıcıyı kolay kolay yarı yolda bırakmaz. Belirtilmekte fayda gördüğümüz bir diğer husus ise, yüzeyindeki kahverengi tabaka kazınmış ve de beyaz dokusu çıkarılmış olan kabzalar çok kısa sürede yüzeysel bozulmaya, su ile temasta kaygan bir dokusal yapı oluşturmaya ve çevre şartlarından çok çabuk etkilenmeye müsaittir. Yüzeydeki kahverengi pürüzlü yapısı ise, dış koşullara karşı mukavim ve de pürüzlü yapısından ötürü elde kaymayı önleyen bir yüzey oluşturmaktadır.